Z jedzeniem…

Zdrowe i kolorowe jeże owocowe.

W lutym skupiliśmy się na smacznych i posiadających wiele witamin owocach. Żeby było przyjemniej postanowiliśmy zrobić z cząstek różnych owoców smakowicie wyglądające jeże. Uczniowie musieli wykazać się kreatywnościa, ale w efekcie powstały smakowite jeżyki.


PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

W styczniu dzieci poznały co znajduje się w piramidzie zdrowego żywienia. Najpierw samodzielnie oceniały które produkty są najzdrowsze, a które nie powinny się znaleźć w piramidzie zdrowego żywienia. Następnie zapoznały się z filmikiem dotyczącym tematu. Dzieci poznały problemy zdrowotne wynikające z nieprawidłowego odżywiania się. Poznały również skutki wynikające z braku witamin w organizmie. Uczniowie bardzo chętnie uzupełniali czarno – biały schemat piramidy o zdrowe i kolorowe produkty spożywcze. Lekcje zakończyły zabawą w sklep, w którym miały kupić tylko zdrowe produkty. Poradziły sobie świetnie, a przekazaną wiedzą mieli podzielić się w domu z rodzicami. Kolorowe piramidy zdrowego żywienia umieścili we własnych pokojach w domu, żeby na bieżąco im przypominały poznane zasady.


„Z jedzeniem za pan brat” – pachnące wariacje z pierniczkami.

Klasy I i III od grudnia rozpoczęły cykl 7 spotkań podczas których będą wzbogacać swoją wiedzę dotyczącą prawidłowych nawyków żywieniowych. Kształtując pozytywne nawyki racjonalnego odżywiania się, tuż przed świętami nauczyciel wyjaśnił uczniom, że słodyczami niekoniecznie musimy się objadać. Mogą nam posłużyć jako piękne bożonarodzeniowe dekoracje, którymi możemy obdarować bliskich lub ozdobić mieszkanie. Dodatkowo robienie takich słodkich ozdób jest przyjemnym i kreatywnym spędzaniem wolnego czasu.


„Z jedzeniem za pan brat” to innowacja pedagogiczno – metodyczna składająca się z 7 spotkań. Podczas zajęć wychowawczo – dydaktycznych uczniowie klas I i III będą wzbogacać swoją wiedzę o prawidłowe nawyki żywieniowe oraz uczyć się komponować zdrowe i smaczne posiłki.